Календар збору ягід в 2021р.

ЯгодаЦвітінняЗбирання

Агрус
ТРАВЕНЬЧЕРВЕНЬ
ЛИПЕНЬ

Чорна смородина
ТРАВЕНЬЛИПЕНЬ

Брусниця
(лісова)
ТРАВЕНЬСЕРПЕНЬ
ЧЕРВЕНЬВЕРЕСЕНЬ

Черешня
КВІТЕНЬТРАВЕНЬ
ТРАВЕНЬЧЕРВЕНЬ

Чорниця
(лісова)
КВІТЕНЬЛИПЕНЬ
ТРАВЕНЬ

Журавлина
(лісова)
ТРАВЕНЬВЕРЕСЕНЬ
ЧЕРВЕНЬ

Малина
(лісова)
ТРАВЕНЬЧЕРВЕНЬ
ЧЕРВЕНЬЛИПЕНЬ

Ожина
(лісова)
ЧЕРВЕНЬЛИПЕНЬ
ЛИПЕНЬСЕРПЕНЬ

Червона смородина
ТРАВЕНЬЧЕРВЕНЬ
СЕРПЕНЬ

Суниця
(лісова)
ТРАВЕНЬЧЕРВЕНЬ
ЛИПЕНЬ

Вишня
КВІТЕНЬЧЕРВЕНЬ
ТРАВЕНЬ


В нашому календарі ви зможете дізнатись коли цвітуть і коли можна збирати такі ягоди: агрус, чорна смородина, брусниця (лісова), черешня, чорниця (лісова), журавлина (лісова), малина (лісова), ожина (лісова), червона смородина, суниця (лісова) та вишня.

Сезон збору ягід в 2021р. починається з травня і закінчується в вересні. Першими достигають черешні, а останніми журавлина (лісова)


Агрус - плоди округлі або довгасті, забарвлені в білий, зелений, жовтий, рожевий, червоний або чорний колір, містять 6-12% цукрів, вітаміни А, В і С.

Чорна смородина - чорна куляста ягода (близько 10 мм у діаметрі). Ягоди містять 6-11% цукрів, лимонну, яблучну, бурштинову кислоти (1,5-3,6%), пектинові, азотисті, дубильні й фарбувальні речовини. Вмістом вітаміну С близько 400 мг%. Також в ягодах містяться вітаміни А і Р.

Брусниця - округла ягода (7-12 мм у діаметрі), спочатку зеленувато-6іла, стигла - яскраво-червона. Наявність - цукрів: до 7%, органічних кислот: лимонної, яблучної, молочної, бурштинової, бензойної, саліцилової (загальний вміст 2,5%). Завдяки наявності бензойної кислоти ягоди брусниці тривалий час зберігаються свіжими. Також ягоди містять пектинові й дубильні речовини (0,32%), глікозиди арбутин і вакцинін, провітамін А, вітамін С (7-23 мг%).

Черешня - солодка, куляста або серцеподібна чорна, жовта або червона ягода. Плоди черешні містять: 6,32–7,75% глюкози, 3,38–6,12% фруктози, 0,41–0,75% сахарози, до 11% пектинів, 1,5–2,1% органічних кислот; флавоноїди (ізокверцитрин, 3-глюкоарабінозид кемпферолу, 3-глюкоарабінозид кверцетину, астрагалін, антоціани); вітаміни, мікроелементи.

Чорниця - соковита ягода. Забарвлення стиглих ягід — червоне або синє. У ягодах чорниці знайдені цукри, лимонна, аскорбінова та інші кислоти, глікозиди. Чорниця займає перше місце серед усіх фруктів і ягід за вмістом марганцю.

Журавлина - темно-червона ягода. У журавлині містяться такі важливі мікроелементи: фосфор, калій, кальцій, марганець, залізо, кобальт та йод. У великій кількості в ягодах містяться вітаміни C (30 мг) та P (0,1 мг), а також вітаміни B1 (0,03 мг) та B2 (0,02 мг). У журавлині багато урсолової кислоти. Компоненти журавлини є органічні кислоти (2-5 %) та цукри (3-4%). Основними кислотами є яблучна, хінінова, лимонна (2,4-3,3%) та бензойна.

Малина - червона (малиново-червона) або біла, жовта, рожева ягода. У плодах 70-90% соку, який містить цукри (в основному глюкозу і фруктозу), вільні органічні кислоти (лимонну, мурашину та ін.), пектини, азотні речовини, мінеральні солі, а також деревне волокно й насіння тощо.

Ожина - чорна ягода. Ожина містить такі речовини: сахароза, глюкоза, фруктоза (до 5%), лимонна, винна, яблучна, саліцилова і інші органічні кислоти, вітаміни В, С, Е, К, Р, РР, провітамін А, мінеральні речовини (натрій, калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, нікель, марганець, молібден, хром, барій, ванадій, кобальт, стронцій).

Червона смородина - ягода червоного кольору, 8-12 мм в діаметрі. Містить значну кількість органічних кислот і цукрів, а також багата на вітамін А, С, Е, містить залізо, калій, бурштинову і яблучну кислоту, пектинові і азотисті речовини і мінерал селен.

Суниця - червона ягода. Плоди суниць містять цукри (до 10%), лимонну, яблучну й саліцилові кислоти (1,6 %), дубильні й фарбувальні речовини, пектин. Крім того, вони відзначаються високим вмістом Fe, K, Mn, P, Ca, Co біологічно активних речовин, ефірних олій. Плоди й листки суниці багаті на вітаміни, у плодах містяться вітамін С (до 60 мг%), каротин (0,08 мг%), вітамін В1 (0,03 мг%), вітамін 132 (0,1 мг%), вітамін К (0,1 мг %), РР. Листки суниць теж можуть використовуватись як джерело вітаміну С (400 мг%).

Вишня - червона або темно червона ягода. В вишнях міститься: вуглеводи (цукри - 8–15%); геміцелюлоза - 0,1%, клітковина - 0,5%, пектинові речовини - до 11%; органічні кислоти: лимона, молочна, хінна, оцтова, бурштинова, мурашина; вітаміни (аскорбінова кислота - 15 мг%, В1 - 0,03–0,2 мг%, В6 - 0,05–0,08 мг%, В15 - 0,08 мг%, PP - до 0,4 мг%, Е - 0,32 мг%, біотин - 0,40 мг%); каротиноїди - 0,37–0,55 мг%; макро- та мікроелементи (К, Са, Mg, Na, S, B, V, Fe, I, Co, Mn, Cu, Mo, Ni, Ru, Cr, Zn).